Stomatološke usluge

Stomatološka ordinacija Fildent pruža sledeće usluge:

Estetska stomatologijaEstetska stomatologija

Estetska sktomatologija

U savremenom svetu lep osmeh je imperativ, a on podrazumeva, pre svega, zdrave zube i desni.

Osim što su zdravi, zubi bi trebali biti i lepo oblikovani, pravilno raspoređeni i zadovoljavajuće boje, kako bi Vaš osmeh bio neodoljiv.

Ukoliko Vas je priroda obdarila lepim osmehom, tu smo da Vam savetima i profesionalnom negom pomognemo da takav i ostane, ali, ako ste nezadovoljni izgledom Vaših zuba, posetite nas i sa našim lekarima razmotrite neke od terapijskih metoda koje će udovoljiti Vašim estetskim zahtevima, a pri tom neće ugroziti Vaše zdravlje.

Beljenje zuba

Beljenje zuba

Istraživanja su pokazala da je veliki broj ljudi nezadovoljan bojom svojih zuba.

Osim građe zuba, koju smo dobili rodjenjem, na boju zuba utiču i drugi faktori. Pigmenti iz hrane i pića (crno vino, koka-kola, kafa, čaj, cigarete), zatim pojedini lekovi, ali i neka opšta oboljenja mogu uticati na boju Vaših zuba.

Takođe, u pljuvačci nekih osoba postoje pigmentne bakterije, koje na zubima grade kolonije, ružeći njihov izgled.

Ordinacijsko beljenje zuba

Ordinacijsko beljenje zuba

Kod ordinacijskog izbeljivanja zuba stomatolog će prvo fotografisati Vaše zube i odrediti njihovu boju prema ključu boja, kako bi pratio efekte tretmana.

Pre početka tretmana, neophodno je sa zuba ukloniti meke i čvrste naslage.

Stomatolog nanosi specijalan gel na desni oko zuba koji ima ulogu u zaštiti desni od dejstva preparata za izbeljivanje. Zatim se na zube nanosi preparat za izbeljivanje, vodonik ili karbamid peroksid.

Kućno beljenje zuba

Tehnika kućnog beljenja zuba je tehnika koja je nesto sporija u odnosu na ordinacijsko beljenje zuba, ali je podjednako laka i jednostavna. Sa tehnikom kućnog beljenja zuba za nekoliko dana možete ulepšati svoj osmeh menjanjem boje zuba za nekoliko nijansi.

Prvo se uzima otisak Vaših zuba na osnovu kojeg se izrađuje gipsani model. Zatim se na vakuum aparatu formira izuzetno tanka folija, koja intimno prijanja na površinu Vaših zuba. Folija se nosi sat vremena dnevno, ili noću, u zavisnosti od preparata za izbeljivanje koji se koristi. Ukoliko se nosi noću ne ometa Vaš san.

Kompozitne fasete

Kompozitne fasete

Nekada je zubno tkivo toliko oštećeno, da je izrada estetskog ispuna na njemu praktično nemoguća, a beljenje ne daje željene rezultate.<.

Ukoliko iz bilo kog razloga želite izbeći protetski rad, pružamo Vam mogućnost izrade kompozitnih faseta, koje ispunjavaju visoke estetske zahteve.

Beljenje avitalnih zuba

Nekada se desi da, nakon lečenja zub promeni boju.Uzrok promene boje može biti krv i njeni metaboliti, koji su se , nakon traume, ugradili u dentinske kanaliće, bakterije i njihovi toksini, koji su se ugradili u zubno tkivo u toku infekcije, takođe, pojedini materijali, koji se koriste u terapiji obolelog zubnog živca.

U našoj ordinaciji je moguće izbeleti takve zube jednostavnom i potpuno bezbolnom metodom, čuvajući pri tom zubna tkiva i odlažući protetsko zbrinjavanje.

Zubni nakit

Zubni nakit

Neinvazivnom intervencijom ukrasite vaš osmeh.

ImplantologijaImplantologija

Zubni implant je veštački koren zuba, ugrađen u gornju ili donju vilicu kako bi imao iste funkcionalne karakteristike kao prirodni koren zuba i vratio funkciju oralnog sistema.

Trenutno su zubni implanti napravljeni od titanijuma,biokompatibilnog materijala koji osigurava nesmetanu osteointegraciju,i koji umanjuje u velikoj meri upalne i alergijske reakcije tkiva usne šupljine, a u stanju je izdržati veliki žvačni pritisak kojem je izložen.

Implantati
  Implantat se sastoji od tri dela:
 • Šrafa,
 • Suprastrukture,
 • Krunice ili proteze.

Šraf se ugrađuje u kost i vraća funkciju koju obavlja koren. Koriste se različiti oblici i debjine šrafa kako bi najbolje odgovarali različitim anatomskim potrebama koje se razlikuju od pojedinca do pojedinca. Suprastruktura je element koji spaja šraf i krunu, postavljen je ispod zubnog mesa na samom kraju šrafa, dok drugi kraj čini bazu na koju je fiksirana krunica.

Zubna krunica je vidljivi deo, a najčešći materijal od kojeg je načinjena je metal keramika ili bezmetalna keramika, a konačni izgled verno imitira izgled prirodnog zuba.

  Faze ugradnje:
 • Dijagnostička faza,
 • Hirurška faza,
 • Osetointegracija,
 • Završna faza ugradnje.

U dijagnostičkoj fazi stručnjak za implantologiju obaviti će radiološki pregled pomoću RTG-a ili CT slike zuba, zatim obaviti klinički pregled kako bi se procenilo jesu li morfološki uslovi i struktura kosti pogodni za ugradnju implanta.

U hirurškoj se fazi ugrađuje implant u kost. Operacija traje u proseku od 15 do 45 minuta i izvodi se pod lokalnom anestezijom i sterilnim uslovima.

Nakon odabira najprikladnijeg implanta otvara se zubno meso i učvršćuje se zubni implant u kost. Zatim se šavom zatvara zubno meso i u potpunosti se pokriva kako bi se izbegle infekcije.

Postupak je bezbolan i ne zadaje nikakve posebne neugodnosti pacijentu. Osteointegracija je potrebna radi zarastanja kako bi se zubni implant integrirao u kost. Ova faza traje oko tri meseca za donju vilicu odnosno tri do četri meseca za gornju vilicu. U završnoj fazi montaže na prethodno postavljen i pričvršćen zubni implant stavlja se suprastruktura i fiksiraju keramičke krunice ili overdenture proteze.

Zašto ugraditi zubne implantate?

Zubni implanti imaju funkcionalan i estetski izgled kao i prirodni zubi. Ne oštećuju zdrave zube. Nisu potrebna lepkovi za učvršćivanje mobilne proteze koji mogu stvarati neugodnosti, Sigurno su rešenje i garantju dugo trajanje. Uz pravilno čišćenje i higijensko održavanje, implantati mogu trajati deceniju i više.

Koji su pacijenti kandidati za zubnu implantologiju?

Mladi kod kojih je razvojna faza završila (18 godina), a nedostaju im trajni zubi. Pacijenti koji su izgubili jedan ili više zuba i imaju estetsko funkcionalne problem. Pacijenti koji koriste mobilnu protezu i potrebno im je fiksno rešenje iz estetsko funkcionalnih razloga. Pacijenti s dovoljnom količinom koštane mase za ugradnju zubnih implantanta.

Rizici i komplikacije u implantologiji

Rizici i komplikacije vezane za ugradnju zubnih implanta mogu se uporediti s opštim hirurškim lečenjem pacijenata dobrog zdravlja.

Kod starijih pacijenata je moguće ponekad otkriti formiranje modrica i otoka koje nisu razlog za zabrinutost ukoliko se smatraju normalnim postoperativnim tokom koji nestaje u roku od nekoliko dana. Terapija protivupalnim lekovima smanjuje otok i pomaže fiziološkom procesu ozdravljenja.

U našoj stomatološkoj ordinaciji, za sve radove na implantima izdaje se univerzalni pasoš u kojem je napisana vrsta obavljenog posla i korišćenog materijala.

Garancija za zubne implantate je 10 godina, a garancija je validna za pacijente koji održavaju redovnu oralnu higijenu i dolaze na redovne kontrole u našoj ordinaciji (barem jednom u šest meseci).

Ugradnja veštačke kosti

Često nakon gubitka zuba, kost gubi na gustoći zbog njene prirodne resorpcije te ne može prihvatiti zubne implante. Danas postoje inovativne tehnike poput ugradnje veštačke kosti koje omogućuju pacijentima s nedostatkom kosti izbegavanje mobilne proteze, s ciljem sigurnijeg te čvršćeg rešenja poput zubne implantologije.

U takvim slučajevima govori se o "podizanju sinusa", poznatijem kao "ugradnja veštačke kosti". To je hirurški postupak kojim se u kost usađuje mineral životinjskog porekla, koji se može uporediti s mineralizovanom ljudskom kosti s hemijskog i strukturnog stanovišta, što znači da je savršeno biokompatibilan s organizmom.

U našoj stomatološkoj ordinaciji u implantologiji koristimo samo materijale visokih kvaliteta i pridržavamo se najstrožih sigurnosnih standarda.

Nakon zahvata ugradnje veštačke kosti potrebno je čekati oko šest meseci, pre nego što se nastavi s ugradnjom zubnih implanta.

Operacija ugradnje veštačke kosti se može obaviti na gornjoj vilici i na donjoj vilici, zavisno gde je neophodna ugradnja zubnih implanta.

Kome se preporučuje ugradnja veštačke kosti

Implantati
 • pacijentima s nedostatkom kosti koji žele ugraditi implant,
 • pacijentima koji redovno održavaju ispravnu oralnu higijenu,
 • pacijentima koji nemaju akutne infekcije ili metaboličke poremećaje poput dijabetesa,
 • pacijentima koji nemaju autoimune bolesti.

Zahvatom ugradnje veštačke kosti svako može biti savršen kandidat za zubnu implantologiju i za vraćanje estetike i funkcije oralnog sistema.

Fiksna protetikaFiksna protetika

Kada uslovi to zadovoljavaju izgubljenu estetiku i funkciju možemo nadoknaditi fiksnim radovima koji se cementiraju i više ne skidaju sa zuba.

Metal Keramika

Fiksna protetika

Metal keramika je klasično fiksno protetsko riješenje. Keramika nanesena na metalnu kobalt-hrom (Co-Cr) osnovu.Ovakvo rješenje dugotrajno je i pouzdano ali zahtjeva odstranjivanje nešto više zubnog tkiva.

Cirkon

Fiksna protetika

Cirkon u stomatologiji se koristi kao materijal visoke tvrdoće za izradu krunica, mostova, suprastruktura na implantatima. Može se koristiti kao podloga za keramiku ili kao gotova forma zuba.iako po hemijskom sastavu cirkon spada u metale, u stomatologiji se koristi u obliku cirkonijum-dioksida (ZrO2) koji je bele boje.

Zbog svoje beline, koja se može pigmentisati u bilo koju drugu boju, omogućuje nam da lakše postignemo estetski zadovoljavajuće rezultate. Kod dentalnog cirkona od velike je važnosti što ima vrlo visoku biokompatibilnost s ljudskim telom pa su zato radovi od cirkonijum dioksida dugovečni i sigurni. Na mestima gde cirkon dodiruje zubno meso nakon određenog vremena vidljivo je da u većini slučajeva gingiva srasta sa cirkonom.

Bezmetalna Keramika

Fiksna protetika

Bezmetalna keramika poznata kao press keramika ili staklo keramika. Zbog svoje prozirnosti propušta svetlost kao i prirodan zub. Zbog toga se koristi za izradu najvišeg stepena estetike kod fiksno protetskih radova kao što su fasete i krunice, ponajviše na frontalnim zubima. To je litijum disilikatna keramika koja sadrži apatitne kristale koji se isto tako nalaze i u prirodnoj zubnoj gleđi i dentinu.

Velika je prednost ovog materijala što nije potrebno odstranjivanje velike količine zubnog tkiva. U nekim slučajevima čak nije potrebno uopče odstranjivati ni malo zubnog tkiva.

Mobilna protetikaMobilna stomatološka protetika

U slučajevima kada iz različitih razloga nije moguće ugraditi fiksne protetske radove, mobilna stomatološka protetika nudi adekvatno rešenje. Mobilne proteze mogu biti potpune (totalne), delimične (parcijalne) ili kombinovani radovi.

Nakon predaje rada pacijentu koji ga nosi par dana u ustima, svi dodatni pregledi na kojima se provjerava dosjed rada u ustima, zagriz, te ga se eventualno brusi i polira su besplatni. Isto tako, prema potrebi radimo podlaganje i reparature proteza.

Totalna akrilatna proteza

Mobilna stomatološka protetika

Totalnom akrilatnom protezom se nadoknađuju svi zubi i delovi alveolarnog nastavka u gornjoj i/ili donjoj vilica. Time se vraća i održava izgubljena funkcija oralnog aparata koja uključuje žvakanje, govor i estetiku.

Parcijalna akrilatna proteza

Mobilna stomatološka protetika

Koristi se kod pacijenata koji imaju sačuvan manji broj zuba koji nije dovoljan da se optereti fiksnom konstrukcijom. Izrađena je u potpunosti od akrilata i nadoknađuje izgubljene zube i njihove potporne strukture. Pomoću žičanih kukicica povezana je s preostalim prirodnim zubima koje pritom oštećuje stalnim pokretima budući da nije dovoljno stabilna.

Dolazi do češće pojave karijesa na kontaktnom mestu, a takođe i do povlačenja gingive uslijed pomeranja kukica dok je proteza u funkciji. Kako je izgrađena samo od akrilata, po dimenzijama je puno veća od ostalih proteza s metalnom bazom, pa je i period navikavanja pacijenta na nošenje proteze puno duži. Žičane kukice predstavljaju ne samo problem za zdravlje susednog zuba i parodoncijuma, već su i estetski manje vrijedno rješenje budući da su vidljive prilikom govora i smejanja.

Zbog svega toga, danas parcijalna akrilatna proteza predstavlja samo privremeno rješenje npr. u periodu nakon vađenja zuba dok rana ne zaraste, a kao kvalitetnija alternativa može poslužiti parcijalna wironit proteza, ili kombinovani rad.

Parcijalna wironit proteza (parcijalna akrilatna proteza sa metalnom bazom)

Predstavlja kvalitetnije rešenje od parcijalne akrilatne proteze zbog svojstava same legure metala koji čine njenu bazu i koji zbog svoje veće izdržljivosti dopuštaju veću redukciju dimenzija proteze. Time je smanjena površina proteze koja se naslanja na meka tkiva npr.na nepce ili na podjezični deo, te tako pacijentu pruža veći komfor i kraći period navikavanja na nošenje.

Osim veće izdržljivosti i gracilnije izrade, njena prednost leži i u većoj stabilnosti u ustima budući da je pričvršćena na susjedne zube pomoću čvrstih livenih kukica koje precizno obuhvataju zub nosač, te tako ravnomerno prenose žvačne sile na preostale zube i kost.

Kombinirani radovi

Mobilna stomatološka protetika

Predstavljaju kombinaciju fiksnog metal-keramičkog rada koji je trajno cementiran na preostalim zubima i proteze s kojom je povezan pomoću pričvrsnih elemenata skrivenih u protezi.

Time je zadovoljena estetska komponenta, kao i funkcionalna zbog ravnomernog prenosa žvačnih sila i odlične stabilnosti same proteze. Proteza se može maksimalno redukovatiti čime je i komfor za pacijenta veći.

OrtodoncijaOrtodoncija

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi dijagnozom, prevencijom i lečenjem nepravilnosti zuba ili viličnih struktura.

Malokluzija – loš zagrižaj se dešava kad zubne ili vilične strukture ne mogu da se pravilno slože zajedno, da prilegnu jedna na drugu pravilno. Malokluzije mogu da prouzrokuju poteškoće u govoru, prevremeno trošenje zuba i zaštitne gleđi i da uvećaju šanse za oboljenje zuba i viličnog zgloba.

Ortodoncija

Ortodontske nepravilnosti se uglavnom tretiraju protezama (ortodontskim aparatima). One su obično izrađene od žice zakačene za sićušne metalne ploče ili plastični kalup. Proteze svojom snagom nežno pritiskaju zube potičući ih da se pomeraju u pravcu pravilnog poravnanja zuba.

Najbolji rezultati se postižu kod dece kad im zubi još uvek rastu, ali i kod odraslih se može raditi ortodontski tretman, iako kod njih proces traje mnogo duže.

Ortodont će proceniti koji zubi moraju biti poravnati i napraviće fiksni ili mobilni ortodontski aparat (protezu), koji se može podešavati tokom lečenja kako bi se postigao željeni efekat.

Fiksni aparat, kako njegovo ime govori, postavlja se na zube na početku i uklanja na kraju tretmana, dok se mobilni aparat može skinuti tokom jela ili čišćenja, ali se uglavnom nosi tokom celog dana i noći.

Ortodoncija
  Šta uzrokuje loš zagrižaj?
 • Povreda – polomljen ili izbijen zub kod deteta tokom rasta
 • Dugotrajno sisanje palca ili upotreba cucle – može dovesti do izražene protruzije gornjih zuba nad donjim zubima.
 • Zabadanje jezika prilikom gutanja – može takođe dovesti do izražene protruzije gornjih zuba nad donjim zubima.
  Preran gubitak mlečnih zuba – rezultira:
 • Izbijanjem stalnih zuba na pogrešan način, zbijenim ili delimično izraslim zubima
 • Zub koji se nalazio pored izgubljenog zuba se premešta u prazan prostor i onemogućava izbijanje stalnog zuba

Zašto je ortodontska terapija važna?

  Korisna je za dugoročno zdravlje zuba:
 • Ispravno poravnati zubi omogućavaju lakše za održavanje dobre oralne higijene
 • Smanjuje rizik od kvarenja zuba.
  Poboljšava žvakanje i probavu:
 • Budući da osobe s lošim zagrižajem žvakću manje efikasno, to može, u težim slučajevima, dovesti do nedostataka u ishrani.
  Poboljšava govor:
 • Krivo postavljeni gornji i donji zubi mogu uzrokovati poteškoće u govoru.
  Sprečava preterano trošenje površina zadnjih zuba:
 • Budući da su zubi izloženi velikoj sili kada grizemo, kodosoba s nepravilnim zagrižajem, zadnji zubi će se verovatno istrošiti brže.
  U kom uzrastu se može otići na ortodontski pregled i započeti lečenje?
 • U ranom detinjstvu – prvi pregled sa 7 godina, do kada se dovoljno stalnih zuba pojavilo, pomaže da se identifikuju potencijalni problemi. Nemojte čekati da svi stalni zubi izrastu, što ranije počnete tretman, rezultati su bolji.
 • Tokom puberteta i tinejdžerskih godina – svi stalni zubi su nikli, a tretman je najefikasniji u ovom uzrastu.
 • U odraslom dobu – komplikovanije i često zahteva više od jedne stomatološke specijalnosti da bi se u potpunosti ispravio problem

Dečija stomatologijaDečija stomatologija

Dečija stomatologija

Iako briga o zdravlju zuba vaših mališana počinje još u trudnoći, sigurni smo da bi trebalo da znate činjenice. Prvo, da je vreme za prvu posetu stomatologu po nicanju prvog mlečnog zuba, i drugo, ako smo to već prevideli, a prvi karijesi su nastali, od prvog iskustva sa stomatologom zavisiće i dalja želja deteta za sledećim posetama.

Iskreno se preporučuje da brigu o zdravlju zuba Vaše dece pruzmemo baš mi. Imamo dosta iskustva, znanja a i volje za tim. Naravno, za uspeh je potrebna i Vaša saradnja i pomoć. Naučićemo Vas kako se dete priprema za prvu posetu i šta je ono što treba da mu kažete, a šta ne. Znamo da će samo našom tesnom saradnjom i najveći dečiji strahovi biti otklonjeni.

Dečija stomatologija

Posebnu pažnju pridajemo motivaciji dece za pravilno održavanje higijene usta i zuba, kao i na preventivno zalivanje fisura stalnih zuba i njihovo fluorisanje, čime sprečavamo mogućnost nastanka najčešćih kvarova.

Zalivanje fisura se izvodi na šesticama (prvim stalnim zubima), koje se pojavljuju u 6. godini života. Ovi zubi imaju izražene kvržice i jame (fisure) na griznim površinama, te je njihovo čišćenje otežano i brzo dolazi do kvara. Iz ovih razloga se radi njihovo zalivanje tj. popunjavanje fisura tečnim kompozitom sa fluorom.

Anti-age programAnti-age program

Hijaluronska kiselina (HA) je prirodni resorptivni glikozoaminoglikan, jedinjenje koji se u velikim količinama nalazi u pupčanoj vrpci, oku, sinovijalnoj tečnosti, koži, itd. Kao osnovni sastojak kože, on joj daje hidrataciju, gipkost i tonus. Može da se poredi sa sunđerom koji ima sposobnost da veže vodu i da je zadrži. Zato je prvenstvena uloga hijalurona da zadrži do 70% vode vaše kože!

Stomatološka ordinacija Fildent koristi filere Stylage, prestižne francuske kozmetičke kuće Vivacy. Stylage fileri predstavljaju kombinaciju mrežne hijaluronske kiseline i prirodnih antioksidanata (manitol).

Anti-age fileri

Ugradjeni hijaluron privlači molekule vode i stimuliše produkciju kolagena, čime se postiže dugotrajan efekat hidratacije kože i popunjavanja postojećih bora.

  Filerima možemo uraditi korekciju:
 • nasolabijalnih bora
 • podizanje jagodica
 • usana(volumen i konturu)
 • bore oko očiju
 • bore čela

Lečenje zubaLečenje zuba

Lečenje zuba

Mašinska obrada kanala jeste sastavni deo savremene endodoncije, s nizom prednosti u odnosu na klasične endodontske tretmane. Našim pacijentima, upravo ovakav način lečenja zuba, obezbeđuje brži, komforniji i kvalitetniji rad.

Za same lekare obrada kanala korena zuba mašinskom obradom postaje predvidljivija i lakša, gde su mogućnosti za nastanak grešaka svedene na minimum kao i sa značajnim povećanjem uspešnosti terapijskih rezultata.

Šta to tačno znači?

Mašinska obrada kanala korena zuba ili stručno – preparacija, vrši se mašinskim rotirajućim instrumentima s punom rotacijom, čiji je pokretač mikromotor, kojima zajedno rukuje stomatolog.

Lečenje zuba

Na polju endodoncije najčešće korišteni instrumenti jesu NiTi – nikl titanijumski instrumenti koji su uveli revoluciju u stomatologiju zbog toga što su se njihovom pojavom drastično povećala dugotrajnost instrumenata, njihova elastičnost i otpornost na prelome što omogućava obradu i teško prohodnih i zakrivljenih kanala korena, koje je nemoguće bilo izlečiti klasičnim ručnim instrumentima, gde su se takvi zubi nekada podvrgavali vađenju, što danas više nije slučaj.

  Prednosti mašinske endodoncije
 • brže je, ušteda do 50% vremena, mogućnost završetka u jednoj poseti
 • smanjuje se postoperativna bol
 • smanjuje se transportacija kanala
 • postiže se bolje obeskličavanje kanala korena
 • udobnije i prijatnije za pacijenta
 • manje zamora za stomatologa, nego kada se radi sa ručnim instrumentima
 • predvidljivi rezultati, čak i kada se radi o zakrivljenim kanalima

Rentgen dijagnostikaCBCT rentgen dijagnostika zuba

Cone Beam Kompjuterizovana Tomografija

CBCT redgen
  Primena CBCT u različitim granama stomatologije i medicine:
 • Implantologija
 • Endodoncija
 • Oralna i maksilofacijalna hirurgija
 • Ortodoncija
 • Oboljenja temporomandibularnih zglobova
 • Parodontologija

CBCT (eng. CONE BEAM COMPUTED TOMOGRAPHY) jeste radiografska metoda snimanja koja omogućuje tačan i precizan trodimenzionalni (3D) prikaz koštanih struktura.

Cone Beam kompjuterizovana tomografija

CBCT je danas najznačajnija dijagnostička metoda koja daje potpun uvid u stanje zuba ili okolne kosti bez superpozicije i maskiranja snimka koji postoji kod drugih metoda snimanja. Ova metoda snimanja je u stanju da obezbedi preseke manje od 1 mm, da daje sliku visoke rezolucije sa skraćenim vremenom skeniranja koje kod našeg aparata iznosi manje od 30 sekundi.

Doza izloženosti zračenju kod CBCT-a je 10 puta manja nego kod standardnog CT skeniranja koje se koristi u drugim granama medicine i stomatologije i ima veliku trodimenzionalnu preciznost.

CBCT tehnika snimanja je dosta slična kao i prilikom pravljenja ortopana, odnosno panoramskog snimka gornje i donje vilice, s time što kod ovog metoda dobijamo prikaz u sve tri ortogonalne ravni tj. sagitalnu, poprečnu i koronarnu.

Primena u implantologiji

Danas je nezamisliva ugradnja implantata bez uradjenog CBCT snimka, samo pomoću njega možemo uraditi adekvatno planiranje i pozicioniranje implantata u protetski idealnu poziciju i na taj način obezbediti dugovečnost ugrađenih implantata.

Uz pomoć CBCT-a možemo izraditi hirurške vodiče za ugradnju implantata koji obezbeđuju najbolju poziciju implantata i smanjuju mogućnost oštećenja okolnih struktura kao što su alveolarni živac u donjoj vilici ili sinusna sluzokoža u gornjoj.

Primena u endodonciji

CBCT je suvereno sredstvo za dijagnostiku patoloških promena u predelu vrha korena tzv. periapikalnih lezija, a uz ovu metodu moguće je razlikovati apikalni granulom od apikalne ciste merenjem gustine lezije. Takodje, pomoću 3D tehnike možemo razlikovati lezije endodontskog i neenddontskog porekla.

Neprimetni slučajevi vertikalnog preloma korena najbolje se dijagnostikuju ovom metodom, a takodje i razni oblici horizontalnih preloma korena, merenja dubine oštećenja zuba, bolja vizualizacija zalomljenih instrumenata ili perforacija kanala korena.

Konvencionalno 2D snimanje ima razna ograničenja u otkrivanja ranih faza upalne resorpcije korena, dok 3D metoda ima veliki potencijal u otkrivanja lezija u ranoj fazi.

Izuzetno je koristan u detekciji broja korenova, njihovoj morfologiji tj. izgledu, izgledu kanala korenova, te merenju njihove dužine i angulacije, odnosno zakrivljenosti što je u čestim situacijama ključno za uspeh lečenja. Daje tačnu procenu ispuna korenskih kanala, kao i promene u izgledu zubne pulpe.

CBCT Primena u endodonciji

  Primena u oralnoj i maksilofacijalnoj hirurgiji
 • Tačna 3D lokalizacija malignih i benignih tumora te njihov odnos sa okolnim strukturama
 • Otkrivanje raznih zapaljenskih koštanih promena
 • Veliki značaj u traumatologiji, tj, povredama kostiju srednje i donje trećine lica
 • Otkrivanje položaja prekobrojnih zuba i njihov odnos sa vitalnim strukturama
 • Patologija paranazalnih sinusa, naročito promene u maksilarnim sinusima
 • Planiranje i praćenje postoperativnog toka kod ortognatske hirurgije

Primena u ortodonciji

Velika uloga CBCT-a u analizi i pripremi ortodontstskog tretmana, te njegovom praćenju.

Primena kod oboljenja temporomandibularnih zglobova

CBCT je veoma efikasan u otkrivanju prave pozicije zglobne glavice u zglobnoj jami, a što nam daje mogućnost da otkrijemo postojanje dislokacije diskusa u zglobu i utvrdimo vrstu lezije.

U svim stanjima traume u predelu zgloba, boli, otežanog otvaranja usta ili „pucketanja“ u predelu temporomandibularnih zglobova, 3D snimak daje najbolju sliku i mogućnost rane dijagnostike, a time i efikasne terapije.

Primena u parodontologiji

Veliki značaj u svim onim situacijama kada konvencionalna 2D radiologija ne daje adekvatne rezultate.

CBCT u ordinaciji Fildent

Ordinacija poseduje CBCT rendgen aparat najnovije generacije za najpreciznije 3D snimanje glave i vilica.

Pored 3D snimaka u ordinaciji se rade i ortopan snimci kao i mali retroalveolarni snimci.